Textilele. Se inscripționează, se brodează, se gravează sau se imprimă?

publicat acum 4 ani de
Textilele. Se inscripționează, se brodează, se gravează sau se imprimă?

Există numeroase modalități de a personaliza un material textil, fie că este vorba despre tricouri, șepci, hanorace, prosoape sau halate de baie. Vom enumera mai jos cele mai importante tehnici de personalizare care, implicit, indică și termenul corect pe care trebuie să îl folosim atunci când ne referim la modalitatea de a personaliza, așa cum ne dorim, un accesoriu vestimentar.

Broderia reprezintă cea mai elegantă modalitate de personalizare a textilelor și, în același timp, cea mai calitativă și mai rezistentă opțiune. Dacă dorim să folosim această metodă pentru a personaliza un tricou, vom spune că dorim să personalizăm prin broderie acel tricou.

Serigrafia se referă la procedura prin care materialul textil este vopsit, iar vopseaua este aplicată cu ajutorul unei site serigrafice. Avantajul serigrafiei constă în obținerea unor efecte speciale ale imaginii, ce nu pot fi obținute prin nicio altă tehnică.

Transferul termic constă în tipărirea unei imagini pe o folie specială care, ulterior, este presată la cald pe materialul textil.

Gravura laser se folosește destul de rar în cazul materialelor textile, dar poate fi și ea o opțiune, în general în cazul materialelor textile mai dure (de exemplu în cazul blugilor).

Sublimarea este o procedură oarecum asemănătoare cu transferul termic, în sensul în care imaginea este tipărită pe o folie specială, însă, în acest caz, pigmentul de culoare pătrunde direct în suprafața materialului, prin presarea la o temperatură de peste 200 de grade.

Imprimarea digitala (DTG – Direct To Garmet) se referă la folosirea unor imprimante ce folosesc cerneluri pe bază de apă, pentru a imprima materialele textile într-un mod facil, asemănător cu printarea unor coli. Ca și în cazul sublimării, cerneala intră direct în material, avantajul principal constând în posibilitatea de a printa imagini complexe, cu multe culori, la o rezoluție foarte bună.

Așadar, putem broda, grava, imprima sau serigrafia un material textil, toate aceste modalități fiind proceduri de inscripționare, prin care devine posibilă personalizarea acestuia. Rămâne să alegeți între eleganța broderiei, originalitatea gravurii sau accesibilitatea diverselor variante de imprimare!

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook