Cum este corect: FIINDCĂ, FIIND CĂ, FINCĂ sau FIINCĂ?

publicat acum 6 ani de
Cum este corect: FIINDCĂ, FIIND CĂ, FINCĂ sau FIINCĂ?

Patru termeni, o singura problemă: cum se scrie corect? Această confuzie apare fiindcă în vorbire există tendinţa de excludere a consoanei „d”. Astfel a rezultat cuvântul fiin’că, unde „d” a fost elidat (înlocuit) de apostrof. Celelalte două variante – fincă şi fiincă – nu sunt corecte şi nu există în limba română.

Pentru cei care nu au nevoie de prea multe detalii la această întrebare, iată răspunsul:

VARIANTE CORECTE:fiindcă / fiind că / fiin'că
VARIANTE GREȘITE:fincă / fiincă

În continuare vom vedea în ce situaţii scriem fiindcă şi când scriem fiind că. Iată câteva exemple:

Exemple de propoziţii cu fiindcă / fiind că / fiin’că

  • Fiindcă nu venise autobuzul, am luat metroul.
  • Dat fiind că nu venise autobuzul, am luat metroul.
  • Nu-i spune nimic, fiin’că poate nu ţii minte exact persoanele.


1) În primul caz, fiindcă este o conjuncţie care exprimă un raport cauzal. Ea poate fi înlocuită cu întrucât, deoarece, o dată ce.

2) În al doilea exemplu, „dat fiind că” substituie cuvantul „faptul”. În această expresie se subînţelege faptul: Dat fiind faptul că nu venise, am luat metroul.

3) În cel de-al treilea exemplu, se poate observa cazul în care se poate folosi apostroful pentru elidarea consoanei „d”. Așa cum am spus și la început, aceasta este o formă des utilizată în vorbirea de zi cu zi.

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook