"Anuar" sau "anual"?

publicat acum 6 ani de

Iată încă două cuvinte problematice: "anuar" și "anual". Datorită formei foarte asemănătoare, ele sunt utilizate greșit adesea. Haideți să le luăm pe rând și să le discutăm așa încât să scăpăm de orice urmă de îndoială:

"anuar" reprezintă o publicație periodică anuală în activitatea unei istituții sau întreprinderi și care conține studii științifice - acest cuvânt reprezintă un substantiv. De exemplu: În anuarul instituției X s-au publicat cele mai apreciate lucrări.

"anual" este un adjectiv și face referire la ceva care are loc o dată pe an. Un exemplu concret: Acest festival de film este anual.

În consecință:

anuar - subst. publicatie periodică anuală în cadrul unei instituții

anual - adj. ceva care are loc o dată pe an și se repetă de la un an la altul (iterativ)

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook