"Să fii" și "să fi"

publicat acum 6 ani de

Haideți să mai lămurim un lucru! Numărul de "i" în cazul modului conjunctiv:

Pentru conjunctiv prezent regula este să antepunem conjuncția "să" verbului de conjugat. Câteva exemple relevante avem în seria următoare: să mergem, să facem, să fiu, să fii, să faci, să alergi, să citești. După cum se poate observa, celebrul caz al lui "să fii" se scrie cu cu doi "i". De ce? Primul "i" face parte din radicalul verbului  "a fi", cel de-al doilea fiind terminația pentru persoana a doua singular.

Pentru conjunctivul perfect regula este următoarea: conjuncția "să" + verbul auxifilar "a fi" cu forma fixă/invariabilă "fi" + verb la participiu:

să fi mâncat, să fi știut, să fi fost, să fi știut, să fi alergat (forma este aceeași pentru toate persoanele și genurile - pentru persoana a treia)

eu să fi fost

tu să fi fost

el să fi fost

ea să fi fost

noi să fi fost

voi să fi fost

ei să fi fost

ele să fi fost

Prin urmare, "să fii", nu "să fi" pentru conjunctivul prezent. Pentru conjunctivul perfect să fi + verb la participiu (să fi venit, să fi fost etc.)

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook