Să scriem corect "se rentează"?

publicat acum 5 ani de
Să scriem corect

De multe ori se întâmplă să auzim vorbitorii de limbă română folosind expresia "Mi se rentează să fac asta". Problema este că această exprimare este improprie. Într-adevăr "a renta" este un verb impersonal, dar nu și unul reflexiv, prin urmare utilizarea acelui "se" nu își are locul. Situația este similară cu aceea a lui "se merită" (care, după cum știți și dintr-un articol precedent se scrie și el fără "se").

Folosim, în consecință, exprimări de tipul: "Rentează să fac asta?", "Mai rentează să faci un abonament?". Verbul "a renta" - intranz.( a produce venituri, a se solda cu câștig, cu profit)  (Cf. DEX)

În concluzie:

Corect: rentează

Greșit: se rentează

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook