Procentul și problemele lui

publicat acum 6 ani de
Procentul și problemele lui

Am decis să deschid această discuție, întrucât se fac adesea greșeli în privința acestui aspect. Exprimarea făcând uz de cuvântul "procent" poate deveni problematică uneori.

Înainte de a începe, trebuie făcută distincția clară între procent " o parte dintr-o sută" și procentaj "calculul pentru stabilirea procentului".

Ceea ce vreau să subliniez este folosirea greșită a acestor tipuri de exprimare. Înainte de a începe, este relevant faptul că însuși cuvântul "procent" are etimologie latină și însumează sensul de "parte dintr-o sută"( prepoziția "pro" + numeralul cardinal "centum" care înseamnă 100). De aceea, să zicem "în procent de sută la sută" reprezintă un pleonasm, întrucât exprimăm același lucru de două ori. Este corect fie: "în procent de o sută", fie " sută la sută" dar nu "procent de sută la sută". Desigur, acest lucru este valabil pentru orice valoare am folosi: "procent de șaptezeci și cinci" sau "șaptezeci și cinci la sută". Bineînțeles, formulele marcate cu roșu sunt folosite foarte des și le veți întâlni tot timpul. Există șanse ca acestea să devină norme la un moment dat, datorită frecvenței lor.

Prin urmare:

Corect: "sută la sută"/"șaptezeci la sută" sau " procent de o sută"/"procent de cincizeci" ( orice valoare de la unu la o sută)

Greșit: " procent de cincizeci/sută/șaptezeci la sută"

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook