E foarte grav să „te răcești”

publicat acum 6 ani de
E foarte grav să „te răcești”

Cu siguranță strănuturile și nasul înfundat sunt simptome clare ale unei răceli. Ce spunem atunci când suferim de răceală?

Formula: „M-am răcit” este greșită. De ce? Ei bine, a (se) răci =a deveni mai rece, a-și pierde interesul sau chiar  a deceda, a se stinge din viață (conform DEX:
 A RĂCÍ2 ~ésc intranz. A contracta o răceală; a se îmbolnăvi de răceală. /Din rece).

Prin urmare,vom exprima contractarea acestei boli prin formula „Am răcitfără pronume reflexiv.

Corect: a răci 

Greșit: a (se) răci


Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook