Cum să ajuți efectiv pe cineva care greșește des în scriere sau pronunție?

publicat acum 7 ani de
Cum să ajuți efectiv pe cineva care greșește des în scriere sau pronunție?

Cum ajuți efectiv pe cineva care greșește des în scriere sau pronunție?

Ce faci când cineva apropiat face  des greșeli de scriere, de vorbire și ai vrea să ajuți? Delicatețea de care trebuie să dai dovadă este de soi nobil. Orice remarcă poate crea un domino de discuții, de contraziceri și de animozități care în final se vor termina furtunos, cu încruntare – orice om va crede că nu este destul de bun pentru pretențiile tale sociale. Pe de altă parte, pentru tine e aproape firesc să nu se facă anumite greșeli despre care clasa a IV-a te-a învățat că ești absolut anormal dacă le faci. Vrei să ajuți fără să rănești, dar și fără să lași lucrurile așa. Adevărul e că nimic nu se rezolvă de la sine. Nu există un Sine care să pună lucrurile la punct în mintea noastră fără ca noi să facem un pic de educație interioară. Fie ea la nivel lingvistic, mental sau emoțional.

Așadar, dacă primești mesaje care au în cuprinsul lor sintagme precum “a promis că v-a aduce înapoi geanta” , “vreau decât un caiet” , “ia nu vine singură” , “i-a și tu o ciocolată când vi” sau alte asemenea lucruri care te agită fără să recunoști de ce, iată o mică listă de soluții pe care să le folosești în timp. Nu toate deodată, ci cu multă consevcență și răbdare.

  • 1. Nu te enerva, nu face observații răutăcioase, nu atrage atenția în mod negativ – nu ești un profesor care corectează lucrări de control – ci amic, iubit, părinte, etc. Orice fel de atitudine grăbită va duce la crearea unor animozități la nivel personal, sentimental.
  • 2. Scrie tu corect. Înainte să faci observații, asigură-te că și tu ești la zi cu toate detaliile despre regulile limbii române. Degeaba observi că celălalt nu scrie sau nu vorbește corect, dacă și tu faci des greșeli... diferite de ale lui. De foarte multe ori, dacă vorbim des cu cineva care pronunță altfel decât noi, diferențele ne atrag atenția. La fel și în scris. La un moment dat va vedea că ceva nu e în ordine. Puterea exemplului este colosală.
  • 3. Homo ludens! Omul învață prin joc. Urmărește site-ul nostru sau downloadează aplicația noastră despre Cum se scrie și fă haz de necaz! Faceți jocuri împreună, uitați-vă la întrebările puse de ceilalți utilizatori și încercați să răspundeți la ele!  Puteți la fel de bine să vă jucați pe site-ul nostru. Avem un joc interactiv cu întrebări contracronometru.
  • 4. Scrabble. Un joc vechi, dar care nu îmbătrânește niciodată. La fel, rebus. Faceți competiții cu prietenii – dacă e amuzant, mereu se lasă cu lecții prețioase care intră în memorie fără mult efort.
  • 5. Când sesizezi o greșeală care se repetă, pune-te tu în umbră pentru un moment, ca metodă de abordare. Spune-i „Am observat că scrii/pronunți cuvântul acesta așa. Cred că eu nu pronunț/scriu corect. Te rog îmi spui cum se face? Hai să căutăm pe internet/DEX  cum e de fapt ca să mă lămuresc și eu!”

Noi îți ținem pumnii și... te așteptăm pe site să ne ajutăm reciproc!

Cuvinte cheie:
Distribuie pe Facebook