„Telenauții” și „internauții”- de unde vin?

publicat acum 8 ani de
„Telenauții” și „internauții”- de unde vin?

Aceste cuvinte sunt din ce în ce mai utilizate în vorbire şi sunt auzite adesea în diverse materiale media. Totuşi, haideţi să vedem de unde vin ele? 

Cei doi termeni se încadrează în clasa neologismelor, fiind adoptaţi din necesitatea numirii celor ce utilizeată un anumit mijloc media pentru informare, divertisment ş.a.m.d

"Telenaut" vine de la substantivul latinesc nauta,nautae , care însemna marinar "cel ce navighează, în faţa căruia s-a adăugat prefixoidul de origine greacă veche tele "de la distanţă". Astfel, etimologic, s-ar traduce ca "cel ce navighează de la distanţă" ( cel ce are acces la informaţii de la distanţă)

"Internaut" provine de la acelaşi substantiv latinesc nauta,nautae în faţa căruia s-a adăugat prefixoidul "inter", dar ca formă prescurtată de la "internet", prin urmare, "internautul" este cel ce "navighează pe internet".

Un termen format similar este "selenaut" care se formează de la acelaşi substantiv şi prefixoidul "sele" care provine de la cuvântul din greacă veche "selene" (lună), deci "cel ce navighează către lună".

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook