V-ați întrebat vreodată de unde avem acest cuvânt? Conform DEX: SCHI, (1) schiuri, s. n. 1. Un fel de patină în formă de bandă lungă și îngustă de lemn, de metal sau de material plastic, care, prinsă de talpa ghetelor, permite alunecarea rapidă pe zăpadă. 2. Sport de iarnă practicat cu schiurile (1). – Din fr. ski.
Francezii l-au preluat de la englezi, fiind necesară denumirea pentru sportul/echipamentul acestui sport. La origine, cuvântul vine din limba norvegiană de la „skíð” (s-ar traduce aproximativ „băț din lemn”). Există unele teorii care susțin că acest sport a apărut prima dată în China (aproximativ 600 î.Hr.), însă totuși, norvegienii sunt cei care au făcut public acest sport, prima competiție fiind cea din 1843 de la Tromsø. Poate așa se explică succesul pe care îl au norvegienii la acest sport de iarnă.
Cuvântul a ajuns internațional, datorită succesului și popularității pe care îl are acest sport, un plus aducând și faptul că este un sport olimpic. Așadar, dacă vorbim despre etimologia indirectă a acestui termen, etapele sunt următoarele: nor. „skíð”> eng. „ski”> fr. „ski”> rom. „schi”.
cum este corect: s-o odihneasca sau sa o
Nevoie sau nevoe
Cum este corect: culoare albă sau alb?
FACTURIILE SAU FACTURILE
Cum este corect: spune, zii?