De unde avem „schiul”?

publicat acum 8 ani de
De unde avem „schiul”?

V-ați întrebat vreodată de unde avem acest cuvânt? Conform DEX: SCHI, (1) schiuri, s. n. 1. Un fel de patină în formă de bandă lungă și îngustă de lemn, de metal sau de material plastic, care, prinsă de talpa ghetelor, permite alunecarea rapidă pe zăpadă. 2. Sport de iarnă practicat cu schiurile (1). – Din fr. ski. 

Francezii l-au preluat de la englezi, fiind necesară denumirea pentru sportul/echipamentul acestui sport. La origine, cuvântul vine din limba norvegiană de la „skíð” (s-ar traduce aproximativ „băț din lemn”). Există unele teorii care susțin că acest sport a apărut prima dată în China (aproximativ 600 î.Hr.), însă totuși, norvegienii sunt cei care au făcut public acest sport, prima competiție fiind cea din 1843 de la Tromsø. Poate așa se explică succesul pe care îl au norvegienii la acest sport de iarnă.

Cuvântul a ajuns internațional, datorită succesului și popularității pe care îl are acest sport, un plus aducând și faptul că este un sport olimpic. Așadar, dacă vorbim despre etimologia indirectă a acestui termen, etapele sunt următoarele: nor. „skíð”>  eng. „ski”>  fr. „ski”>  rom. „schi”.

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook