"La București" sau "în București"?

publicat acum 6 ani de

În ceea ce privește dorința exprimării corecte a unui mesaj, cred că fiecare dintre noi și-ar dori acest lucru. Astăzi vom aduce în discuție o situație des întâlnită în uzul limbii române, și anume aceea a utilizării corecte a lui "în" și "la" în contextul exprimării unei intenții de a ne deplasa înspre un loc. Pentru a face mai clar ceea ce am vrut să spun, voi veni cu exemple concrete. Atunci când vreau să călătoresc/ să mă deplasez înspre un oraș, este recomdat să utilizez prepoziția "la". De exemplu: "Merg la București". Atenție! Mă refer aici la cazurile în care ne dorim să ajunge într-un loc. Dacă ne aflăm deja într-un anume loc, putem la fel de bine să spunem "Sunt în București". 

În cazul prepoziției "în" - aceasta se folosește pentru deplasarea într-o țară sau regiune. Nu vom spune "Merg la Spania", ci "Merg în Spania", nu vom spune "Merg la Ardeal", ci "Merg în Ardeal" ș.a.m.d. .

Prin urmare, după cum bine am putut observa, dorința de deplasare înspre un oraș se va exprima uzând de prepoziția "la", iar cea înspre o țară/regiune/continent se va exprima folosind prepoziția "în".

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook