Exact, egzact sau ecsact? Care „exact” este "mai corect"?

publicat acum 7 ani de
Exact, egzact sau ecsact? Care „exact” este

Bineînțeles că pun "mai corect" între ghilimele întrucât "corect" nu este un termen comparabil. Intenția mea este aici să atrag atenția asupra a ceea ce va urma!

În ceea ce privește adverbul/adjectivul „exact” tot timpul apare o mică problemă. Nu mă refer aici la grafierea lui, care se face cu litera „x” și niciodată altfel: „exact”, ci la pronunțarea acestuia. Trebuie în primul rând să înțelegem că în limba română, „x” nu este nici consoană și nici vocală, ci literă (reprezentare grafică, în cazul acesta a două consoane). După cum știm, „x” poate fi citit în două feluri: ca [cs] și ca [gz]. Altfel spus înlocuiește grafierea literă cu literă a unui grup consoană velară plus consoană siflantă: în cazul [cs], surde, iar în cazul [gz], sonore. În cazul nostru, vom citi [egzact] și nu [ecsact].

Atenție, nu există o regulă strictă despre citirea cuvintelor care conțin „x”, dar dacă după „x” se află o consoană, vom citi întotdauna „cs”. Ca de exemplu: „extern”- [ecstern], „extraordinar”- [ecstraordinar] ș.a.m.d. .

Prin urmare, vom citi și pronunța:

Corect: [egzact]

Greșit: [ecsact]

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook