Vroiam sau voiam?

publicat acum 8 ani de
Vroiam sau voiam?

gresit vroiam Vroiam

corect vroiam Voiam


Explicație sintetizată pentru VROIAM sau VOIAM:

În limba română, voința se poate exprima atât prin verbul a voi, cât și prin verbul a vrea. Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului a voi este voiam, în timp ce forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului a vrea este vream. Unii dintre vorbitori amestecă formele de imperfect ale celor două verbe, destul de asemănătoare, într-una singură, vroiam. Aceasta este însă greşită.

Explicație aprofundată pentru VROIAM sau VOIAM:

În vreme ce unii lingviști resping cu vehemență forma de imperfect a verbului „a voi”, respectiv „vroiam”, alți specialiști susțin că, atât timp cât cei mai mulți dintre vorbitori o utilizează, această greșeală poate fi cel puțin tolerată. De altfel, DEX online acceptă (însă menționează că nu este recomandabilă) ca sinonim pentru verbul „a voi” și forma „a vroi” (cu varianta de imperfect „vroiam”). Momentan în ultima ediție a DOOM-ului apar doar formele „a voi” și „a vrea”.Într-un top al greșelilor semnalate mai ales în mass media figurează și imperfectul verbului „a voi”, în varianta „vroiam”.Întrucât formele de imperfect ale verbului „a vrea” (vream, vreați, vrea) sunt din ce în ce mai rar folosite, s-a creat forma hibridă „vroiam” utilizată de o buna parte dintre vorbitori.


Conjugările verbelor A VOI și A VREA:

A VOIA VREA
Eu voiamEu vream
Tu voiaitu vreai
El/Ea voiaEl/Ea vrea
Noi voiamNoi vream
Voi voiaţiVoi vreați
Ei/Ele voiauEi/Ele vreau

Atentie!

Sunt greşite formele rezultate din contopirea anumitor forme ale celor două verbe (a vrea + a voi):

  • a vroi (a vrea + a voi)
  • vroiesc (vreau + voiesc)
  • vroieşti (vrei + voieşti)
  • vroieşte (vrea + voieşte)
  • vroim (vrem + voim)
  • vroiam (vream + voiam)
Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook