Unde punem virgula când ne adresăm cuiva

publicat acum 8 ani de
Unde punem virgula când ne adresăm cuiva

Utilizăm cazul vocativ atunci când ne adresăm cuiva (indiferent de statusul social al acestuia/acesteia). Așadar, vocativul este cazul adresării directe. Ce este important să știm despre scrierea corectă a unor astfel de propoziții?

Ei bine, atunci când avem de a face cu o adresare de acest tip, întotdeauna vom avea virgulă între substantivul sau locuțiunea substantivală și restul enunțului. Acesta este felul corect de a marca acest caz.

Exemplu: „Domnule director, aș vrea să depun o plângere!”; „Vreau să plec la joacă, mamă!”; Vă anunț că ați obținut promovarea dorită, stimată doamnă”; Țin să vă anunț, domnule candidat, că ați obținut punctajul dorit!” ș.a.m.d

Prin urmare, dacă substantivul care definește persoana căreia ne adresăm (cazul de față: „Domnule director” / „mamă” / „stimată doamnă”/ „domnule candidat”) se află la începutul enunțului, acesta va fi urmat de virgulă. Dacă se află undeva la mijlocul enunțului (deci nici pe prima, nici pe ultima poziție), acesta va fi încadrat între virgule (una înainte, una după), iar dacă va sta la sfârșitul enunțului, va fi precedat de o virgulă.

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook