Un top al celor mai alcoolici scriitori

publicat acum 6 ani de
Un top al celor mai alcoolici scriitori

    Pentru că și viciile fac parte atât din viața omului de rând cât și a marilor personalități, cunoscute în posteritate pentru mari capodopere, astăzi propunem un top al scriitorilor dependenți de alcool. Desigur, acest top este unul subiectiv, deci, nu un adevăr absolut. Cu siguranță există și alte mari nume ale literaturii care să fi fost dependente de alcool de-a lungul vieții lor.

    Primul caz este cel al lui Raymond Chandler. Da, un mare romancier și scriitor de nuvele cu influențe majore asupra romanului fiction de investigație modern (probabil vă este cunoscut personajul Philip Marlowe, poate unul dintre cele mai cunoscute, dacă nu cel mai cunoscut din scrierile sale. Se pare că R. Chandler ar fi consumat alcool pe toată perioada carierei sale de scriitor.

    Tennesee Williams – pe numele său complet Thomas Lanier Williams, un foarte important dramaturg de secol XX, cu numeroase premii literare importante (una dintre importantele sale lucrări ar fi „Cat on a Hot Tin Roof”) a avut de asemenea tangențe consistente cu alcoolul, pe lângă acesta adăugându-se și instabilitatea mintală, dar și homosexualitatea.

    Un al treilea scriitor celebru dependent de alcool este nimeni altul decât Edgar Allan Poe. Edgar Allan Poe a fost poet, prozator, chiar și critic literar de mare renume în secolul XIX. Cauza morții sale este necunoscută, dar printre ipoteze se numără și alcoolismul, holera sau comoția celebral, drogurile, suicidul, turbarea și altele.

    Truman Capote, un alt scriitor de renume, prozator și dramaturg – se știe că obișnuia să consume câte un Martini dublu înainte de prânz, unul în timpul prânzului și o altă tărie după masă. După ce a fost prins conducând sub influența alcoolului  în Long Island, s-a internat la Silver Hill, o clinică pentru alcoolici din Connecticut. Este cunoscută de asemenea și prezența acestuia într-un talk-show, atât de beat fiind, încât nu se puteau distinge cuvintele artistului. Spunea că „Beau”- „pentru că doar când sunt beat pot îndura”.

    Jack Kerouac este pe locul cinci în topul nostru. J. Kerouac a fost de asemenea poet și prozator foarte cunoscut și apreciat în marea literatură, fiind unul dintre cei mai importanți scriitori ai generației Beat. Moartea lui a fost provocată de o criză hepatică, datorată, evident, dependenței și consumului exagerat de alcool.

    Al șaselea artist din acest top este William Faulkner. Un reprezentant de seamă al literaturii de secol XX care ia și un premiu Nobel pentru literatură în 1949, Faulkner se confrunta de asemenea cu o dependență gravă de alcool. Acesta susține că nu folosea alcoolul pentru inspirație, dar o făcea pentru a se izola de problemele cu care se confruntă.

    Pe locul al șaptelea se află Charles Bukowski. O altă personalitate cunoscută de majoritatea cititorilor de literatură, Charles Bukowski s-a refugiat în alcool datorită relației sale nefaste cu tatăl său. Astfel, acesta a ajuns să consume alcool de la frageda vârstă de numai treisprezece ani.

    Al optulea scriitor dependent de alcool în această listă este Francis Scott Key Fitzgerald – un alt mare prozator american, care a cunoscut un succes incredibil și a influențat literatura de secol XX. Acesta este cunoscut pentru buna sa relație cu alcoolul încă din studenție, cantitatea crescând până la proporții uriașe. La patruzeci și patru de ani, după o noapte în care are un atac de cord, a doua zi avea să moară în timp ce își aștepta doctorul.

    Penultimul scriitor din acest top este James Joyce – scriitor irlandez expatriat, considerat de asemenea o importantă influență a secolului XX, a fost de asemenea un aloolic notoriu. Cea mai importantă lucrare a sa a fost romanul „Ulise” publicat în 1922.

    Pe locul zece se află Ernest Hemingway – un mare jurnalist și scriitor american al secolului douăzeci. Se pare că dependența sa de alcoolică a fost una ascendentă, spre sfâtșitul vieții Hemingway consumând în proporții uriașe alcool. După ce este tratat într-un spital de boli psihice datorită unei depresii severe, acesta alege suicidul în locuința sa din Ketchum, Idaho, folosindu-se de o carabină.

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook