"Totuna" și "totodată"

publicat acum 8 ani de

Adverbele "totuna" ("la fel") și "totodată" ("în același timp") pot apărea și scrie într-un singur cuvânt, având sensurile precizate mai devreme, dar pot apărea și scrise în mai multe cuvinte. Pentru "totuna" poate exista situația în care "tot" și "una" se scriu despărțite. În acest caz, această grupare are un cu totul alt sens: adejectivul pronominal nehotărât "tot" ("aceeași") + "una" (numeral sau pronume nehotărât). De exemplu: "Întrebare:Eu am cumpărat o pâine. Tu câte ai cumpărat?; Răspuns: Tot una".

În cazul lui "totodată" acesta poate fi scris în două cuvinte atunci când este format din adverbul "tot"+ articolul nehotărât "o"+ substantivul "dată". De exemplu: "Întrebare: Eu am  vizitat o singură dată Franța. Tu? Răspuns: Tot o dată.

În afară de situația dată, "totuna" și "totodată" au sensurile amintite. De exemplu: "E totuna pentru mine." sau "Totodată, el a venit la noi și ne-a povestit ceea ce s-a întâmplat."


Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook