Deseori ai auzit fie: "Ai un scris de om hotarat", fie: "ai un scris nervos" etc. Aceste aprecieri se refera la forma pe care o prezinta desenul literelor, la a scrie apasat sau mai putin apasat, la a "decora" literele cu tot felul de liniute si bucle, la a scrie mare sau mic, dar si la alte diferite caracteristici.
Scrisul in sine sugereaza ceea ce poate face fiecare individ cu potentialul sau genetic si dobandit, cum este din punct de vedere structural si caracterial-atitudinal sau cum a devenit in timp, sub influenta educatiei si/sau autoeducatiei.
Scrisul de mana al unei persoane si amplasarea lui pe pagina exprima impulsurile specifice fiecarui individ. Prin examinarea unei mostre de scriere , un expert in grafologie este capabil sa identifice trasaturi relevante ale felului cum sunt configurate literele si ale modului cum acestea interactioneaza intre ele. Pentru analizarea si interpretarea viabila, clara si cuprinzatoare, a scrisului nu este de ajuns sa descoperi o singura caracteristica a acestuia , ci o multitudine trasaturi interrelationate.
Stiinta grafologiei a fost folosita de chinezi incepand cu 3000 de ani in urma , fiind abordata apoi de romanii din antichitate dar si de alte culturi si civilizatii ale lumii.
Aspectele cele mai importante ale scrisului, semnificative, prin intermediul carora se poate defini un anumit fel de a fi al unei persoane sunt:
1. Forma scrisului
- O spaţiere largă între cuvinte se presupune că denotă o tendinţă către izolare.
- Scriitorii ale căror propoziţii se duc în sus, sunt optimişti, în timp ce cei ale căror rânduri o iau în jos sunt pesimişti.
- Cei care scriu cu litere care prezintă înclinaţii diferite sunt imprevizibili.
- Cei care-şi încep frazele cu un "Eu" mare sunt plini de sine.
- Litera "o" foarte îngustă indică un om care nu e dispus să tolereze alte păreri.
- Bara literei "t" poziţionată foarte jos indică că stima de sine este scăzută.
- Semnătura înclinată în jos sugerează că priveşti înapoi tot timpul şi că trăieşti în trecut.
- Dacă începi mereu semnătura cu o linie apăsată în sus şi o termini cu o linie apăsată în sus înseamna că şansele tale vor avea mereu o tendinţă ascendentă. Acest lucru este important în special dacă îţi conduci propria afacere sau dacă ai o funcţie de conducere.
- Dacă îţi închei semnătura cu o linie descendentă ai puţine şanse de a avansa sau şansele sunt mici în a avea afaceri super profitabile.
- Buclele mari făcute la g,j, şi alte litere similare - cele care ies din rând - dezvăluie o preocupare pentru sex. (Poate că aşa este, deşi această preocupare ar putea rezida mai mult în mintea grafologului decât a autorului acelui scris.)
2. Dimensiunea scrisului
Dezvaluie aspecte ale afirmarii de sine. Aceasta este concretizat mai ales in amplitudinea scrisului care dimensionzaza individualitatea. Dimensiunea pune in evidenta si expansivitatea persoanei.
Scrisul mare, supradimensionat (in jurul a 2 cm), daca nu este scrisul unei persoane cu deficit vizual, reprezinta vitalitate, orgoliu, spirit euforic si entuziasm. Scrisul ce se subdimensioneaza treptat, ramanand ferm, pune in evidenta finete de spirit, simt critic si introspectie.
3. Continuitatea
Se refera la legaturile si spatiile din cadrul scrisului si evidentiaza coeziunea in actiuni, deprinderi, sentimente, mod de a reactiona etc. Continuitatea se exprima si ca ordine si dezvoltare a calitatii de adaptare, simt de organizare, simt metodic si logica. Caracteristicile implicate in continuitate pun in evidenta si caracteristici ale activitatii nervoase superioare (aspecte ale excitabilitatii si ale inhibitiei sistemului nervos superior).
De exemplu, scrisul egal, normal, indica sanatate, echilibru, activitate cu o doza de rutina. Scrisul cu litere marcate cu spatii intre ele in corpul cuvintelor exprima satisfactie, placere de a trai, gust pentru confort, insa marcheaza disfunctionalitati de diferite feluri in contactele sociale (conflicte mocnite, inhibitii sociale, disconfort social).
4. Directia si inclinatia scrisului
Ofera indicii cu privirea la starea de spirit, fluctuatiile dispozitiilor, stilul de antrenare in activitate, aspecte ale afectivitatii si ale fluctuatiilor ei, caracteristicile structurale ale aspiratiilor.
Inclinatia spre dreapta a scrisului reprezinta o placere pentru anturaj, pentru sentimentalism. Scrisul orientat spre stanga pune in evidenta efortul asupra propriei persoane de a se autocenzura, dar si dificultati de adaptare, conflicte afective recente si/sau mai vechi. Daca scrisul este foarte inclinat, reprezinta predispozitie la pasiuni de orice fel.
5. Viteza (ritmul)
Este o caracteristica importanta a scrisului si pune in evidenta rapiditatea reactiilor interioare si exterioare, cadenta si ritmul acestora. Cele din urma constituie indicatori importanti pentru determinarea vitalitatii, a vigorii si exprima caracteristici temperamentale.
Viteza mare indica vitalitate, activitate, zel, mobilitate, uneori excitatie fizica si psihica. Scrierea lenta (daca nu este din cauza lipsei instructiei) denota oboseala, depresie, ganduri negre si predispozitie spre lipsa de dinamism.
6. Spatiile dintre litere
Potrivit grafologiei , spatiile dintre litere reprezinta felul in care te simti atunci cand socializezi , te exprimi in comunicarea vebala sau modul in care te bazezi pe intuitie in relatiile sociale.
Cand literele cuvintelor sunt extrem de conectate una de cealalta , aceasta este tendinta unei persoane cu o gandire foarte logica sau sistematica.
In cazul cand numai unele litere raman nelegate de cele alaturate , se sugereaza ca este vorba despre cineva inzestrat cu intuitie sau un talent artistic.
Atunci cand cea mai mare parte a literelor nu este caracterizata printr-o conectare grafica , este vorba adeseori de un om egocentric.
Spatiile mari dintre litere sugereaza fie dorinta unei persoane de a lasa ca vorbele ei sa capete importanta si sa fie remarcate , fie nevoia ei de a se exterioriza fara constrangeri de nici un fel.Uneori, astfel de oameni evita sa se integreze intr-o colectivitate sau un grup , preferand sa fie singuri.
Spatiile mici dintre litere indica ori o pesoana dinamica , gata sa actioneze , sau dorinta /aspiratia de fi impreuna cu ceilalti , dar oamenii caracterizati de o astfel de scriere pot fi uneori vulgari sau bagareti , mai ales atunci cand scrisul este lipsit de finete.
7. Spatiul dintre randuri
Mostrele de scriere pentru studiul grafologic trebuie sa fie executate pe foi albe, fara linii orizontale, mai ales in scopul evidentierii spatiului dintre randurile scrise. Adeseori, distanta dintre randuri descrie ceea ce este in mintea celui care scrie.
Spatiile mari intre randuri sugereaza dorinta de a sta deoparte si a privi lucrurile in perspectiva, dar si tendinta de a se incadra intr-o viata ordonata si sistematica.
Distantele mici intre randuri denota ca cel care le-a scris obisnuieste sa se angajeze sau sa se implice profund in actinuile pe care le face, ori ca ii place sa se integreze in grupuri si colectivitati de oameni. Persoanele caracterizate de spatii micii intre randuri si care au un scris mai curand liber in structura pot da tot ce au mai bun in ele atunci cand isi insusesc disciplina de a ramane calme in momentele tensionate.
8. Marginile paginii
Fiecare margine a colii de hartie pe care se scrie are un inteles aparte.Tendinta de a nu lasa nici un spatiu lateral pe o foaie de hartie indica nazuinta cuiva de a se apropia fara nici o discriminare de oamenii din jur.
Marginea din stanga arata radacinile si inceputurile / familia , sau distanta pe care o mentinem fata de oamenii din preajma noastra.Un mare spatiu rezervat marginii din stanga este adesea specific persoanelor timide sau foarte orgolioase.
Marginea din dreapta semnifica ceilalti oameni si viitorul.
Partea superioara a paginii indica telurile si ambitiile.
Zona inferioara a foii de hartie arata energia , instinctele si simtul practic.
Daca persoana care scrie lasa marginea stanga foarte larga , ea este interesata sa evolueze , sa progreseze sau sa se arunce cu capul inainte in actiune.Daca zona din stanga este ingusta , ea sugereaza prudenta si dorinta de evita implicarea in ceva nou inainte de o pregatire prealabila.
Daca spatiul ramas liber in partea din dreapta a colii de hartie este mare, acest lucru semnifica o oarecare frica de necunoscut.
9. Presiunea (apasarea scrisului)
Exprima intensitatea de exprimare a individualitatii, originalitatea, vitalitatea. Impreuna cu ritmul, reflecta aspecte semnificative ale laturii reactiv-dinamice (de temperament) a persoanei.
Scrierea neapasata, fara presiune, cu putine fluctuatii reprezinta lipsa de vointa, inactivitate.
Apasarile puternice, care se vad si pe cealalta parte a hartiei, exprima forta, vitalitate, energie, nevoie de a combate, spirit opozabil, forta de caracter. Inegalitatea presiunii confirma alternanta dintre elan si inhibitie, schimbari de dispozitie, mai putina siguranta de sine, in timp ce aptitudinle cer afirmarea cu forta; un amor propriu usor exacerbat, de unde o atitudine usor manierata, usor artificiala.
10. Zona mijlocie a scrisului (literele a, c, e, i, m, n, o, r, s, u, v, w)
Regiunea mijlocie a scrisului semnifica rutina cotidiana , comportamentul social , preferintele si lucrurile dezagreabile.
In acelasi timp. partea mediana a scrierii reprezinta egoul sau sinele si indica felul in care se simte si actioneaza cel care scrie in public , sau ce anume il motiveaza social si profesional.
Unii oameni sunt caracterizati de un singur stil de a scrie , in vreme ce altii folosesc o impletire de doua sau mai multe stiluri de scriere. Aceste trasaturi au conotatii pozitive ori negative , in functie de cursivitatea si constanta scrierii.Principalele caracteristici ale scrierii mediane sunt bolta , ghirlanda , stilul unghiular. stilul ondulat si cel tip fir de ghem.
Bolta
Bolta semnifica faptul ca zona mijlocie a scrierii este rotunjita in sus asemeni unei insiruri de arcade. Oamenii cu un astfel de scris pot fi loiali, protectori , independenti , demni de incredere si metodici , dar , din punct de vedere negativ , ei se pot dovedi a fi secretosi, incapatanati si ipocriti .Cea mai importanta caracteristica a lor este solidaritatea de grup impotriva celor din afara.
Ghirlanda
Ghirlanda este asemeni unei bolte inversate .In acest tip de scriere , litere precum m , n , h sunt trasate invers fata de stilul arcada , aratand ca niste cupe sau jgheaburi in care oamenii isi revarsa necazurile sau daruiesc informatii.Astfel de persoane se bucura sa fie de ajutor si le place sa fie implicate in diverse activitati.
Stilul unghiular
O zona mediana unghiulara reprezinta un stil analitic , caracterizat de mai curand de linii ascutite decat de curbe . Cei ce scriu in acest fel stiu cum sa isi exploateze si sa isi puna in valoare cat mai eficient talentele si abilitatile la serviciu, in afaceri ori in proiecte ambitioase.
Firul de ghem
Acest stil de scriere este asemeni unui fir de lana abia descalcit , asteptand parca sa fie impletit intr-un lucru practic.Oamenii caracterizati de acest scris sunt vioi mental si adaptabili , dar pot fi si evazivi ori lipsiti de rabdare. Ei sunt mai curand cei care adera la o actiune, decat cei care o initiaza.Pot fi foarte eficienti in adunarea si sortarea de diverse informatii , din care extrag ceva nou si neasteptat.Tocmai de aceea, ei se multumesc sa observe si ajung sa ia o decizie la momentul oportun.
Stilul ondulat
Stilul de scriere ondulat este un amalgam al celorlalte forme de scriere si este specific , de obicei, oamenilor capabili si maturi din punct de vedere mental.In acest fel, ei demonstreaza ca sunt apti sa faca fata unor diversitati de probleme, gratie adaptabilitatii si resurselor lor intelectuale.
Momentan doar atat :) Iata si sursele de unde am preluat: diane si eva
Cum este corect: trăzvește sau...
PREASFINȚIT SAU PREASFIINȚIT
fine sau finule
Corupto sau corupt-o?
Corupto sau corupt-o?