„Seminare” sau „seminarii”?

publicat acum 7 ani de
„Seminare” sau „seminarii”?

Primele zile de studenție pot fi într-adevăr stresante... pe lângă faptul că totul este nou și că trebuie să asimilezi dintr-odată o mulțime de informații și detalii, ești invitat să participi la multitudinea de seminare ce se desfășoară imperturbabil de luni până vineri, de la 8 (pentru cei mai puțini norocoși) la 20. Confuzia devine și mai mare când vrei să te plângi de orarul încărcat și, brusc, realizezi că nu ești sigur dacă forma corectă este seminare sau seminarii.

Conform DOOM2 cuvântul „seminar” își poate construi pluralul cu ambele forme: și seminare, și seminarii însă semnificațiile celor două diferă.

Așadar, când seminar are înțelesul de: „formă de activitate didactică în cadrul învățământului superior prin care studenții fixează și adâncesc cunoștințele predate la curs sau execută lucrări practice sub conducerea unui profesor”, pluralul este seminare.

Însă când ne referim la cea de-a doua semnificație a lui seminar: „școală de grad mediu pentru pregătirea preoților”, pluralul va fi seminarii.

Exemple:

Seminarele de analiză matematică îi plăceau cel mai mult. (corect)

Era profund nemulțumit de faptul că lipsise de la cele mai importante seminarii.  (greșit)


Tânărul studiase în două seminarii teologice: în Suceava și în București.

Cei doi frați studiau în seminare teologice diferite.


Mult spor la seminare tuturor studenților! :D  Cuvinte cheie:
Distribuie pe Facebook