"Să aibe" sau "să aibă"?

publicat acum 6 ani de

„Să aibă” sau „să aibe”? Care credeți că este varianta corectă?  Este derutant să ne dăm seama din moment ce auzim ambele forme la tot colțul, nu-i așa? Ceea ce trebuie să știm este un truc simplu care na va ajuta sa nu mai avem astfel de confuzii: de regulă, dacă un verb se termină în „e” la persona a III-a singular, Indicativ Prezent, el se va termina în „ă” la Conjunctiv Prezent și invers (dacă are "ă" la Indicatic Prezent, va avea "e" la Conjunctiv Prezent).

De exemplu: mișcă- Indicativ Prezent ; să miște – Conjunctiv Prezent

Luptă- Indicativ Prezent; să lupte- Conjunctiv Prezent

Citește- Indicativ Prezent; să citească- Conjunctiv Prezent

Muncește – Indicativ Prezent; să muncească- Conjunctiv Prezent

Etc.

După cum am spus, „de regulă” – Aceasta nu este o regulă bătută în cuie, dar ne poate ajuta mult să nu greșim.

Prin urmare, în cazul verbului „a avea”:  Dacă persoana a III-a singular a Indicativului Prezent este „are”, Conjunctivul se va termina în „ă”, deci „să aibă” și nu „să aibe” și nici „să aivă” – forma corectă este cu „b” (moștenire din latină de la verbul "habeo, habere"

Așadar,

Corect: să aibă

Greșit: să aibe

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook