Roboții sau mașinile robotice conduc deja trenuri, automobile, au apărut în medicină, armată și servicii personale. Am automatizat aproape tot, pentru a ne face viața mai ușoară. De ce nu ar putea să se ocupe și de ramura lecturii? Să începem cu un mic test. Mai jos avem două poezii (în engleză - nu le-am tradus în limba română pentru că nu se pot traduce mot-a-mot). Una este scrisă de un om, cealaltă de un robot. Care credeți că e scrisă de om?
"To Truth"
To truth I offer this thanks,
when needing something like reality
When I'm writing and drawing blanks,
I almost settle using actuality
I am in search of more,
trying to sing your praise!
It's you I very much adore,
lacking in so many ways. |
"To Felicity"
Felicity, my dear, my thanks
the cheque you sent was great.
Tomorrow I'll go to the bank
my rent's already late.
And sorry for the shoddy rhyme
I'm tired, I'm not on it,
perhaps if you send more next time
I'll scribble you a sonnet. |
Dacă în lumea romanului "1984" al lui George Orwell, cărțile erau scrise de către mașini, în viața reală BBC scrie că unele poezii au fost și sunt scrise de către roboți, de 60 de ani încoace.
Însă poate un algoritm să înlocuiască emoția, experiența personală, amintirile și inspirația umană? Se pare că da. Poate pentru că în spatele unei mașini se va afla mereu un om.
Profesorul Parker, de la școala de afaceri Insead, a dezvoltat un software care pana în 2012 a scris peste 200.000 de cărți pe diverse teme: de la cantitatea de grăsime din cașcaval, până la un rebus din Romania, scrie BBC.
Multe din aceste cărți sunt însa predicții economice bazate pe matematică, însă profesorul Parker a dus software-ul la nivelul următor. L-a făcut creativ, atingând astfel o parte din baza umana a poeziei.
Însă un algoritm nu se poate autoeduca, așa cum un scriitor poate experimenta lucruri noi, poate în orice zi să învețe, este predispus la autodepășire în fiecare clipa. În schimb, robotul este cât a fost conceput sa fie.
Revenind la întrebarea de la începutul articolului, iată răspunsul: „To Truth” a fost „scrisă” de un robot, iar „To Felicity” este opera poetului Luke Wright.
Poate că nu a fost greu să vă dați seama de cine este om și cine un robot. Am comparat cele două poezii. Mai jos am făcut o listă cu câteva observații:
- poezia scrisă de roboțel nu are virgule. Un astfel de robot este conceput să formuleze propoziții / versuri care au o rimă, bazate în jurul unei idei.
- ideile scrise de robot par a fi ale unui elev de clasa a III-a (simple).
Aș vrea ca în comentarii să spuneți dacă ați mai găsit și alte diferențe :)
"UN ROBOT NU POATE FI SCRIITOR, AȘA CUM PHOTOSHOP NU POATE FI RAPHAEL"
O comparație interesantă, însă trebuie să ținem cont că abia am trecut de stadiul de a avea o comunicare la distanță, aproape fără probleme. Tehnologia avansează repede, iar programele bazate pe inteligența artificială sunt din ce în ce mai dezvoltate.
În orice caz, un lucru este clar: în viitorul apropiat scriitorii vor avea concurență din partea roboților. Întrebare: peste câți ani credeți că vom citi reviste scrise de roboți? :D Aștepăm comentarii :)
Cum este corect: trăzvește sau...
PREASFINȚIT SAU PREASFIINȚIT
fine sau finule
Corupto sau corupt-o?
Corupto sau corupt-o?