"Prefix" sau "prefixoid"?

publicat acum 9 ani de

În primul rând deosebirea dintre cei doi termeni o face funcţia pe care aceştia o ocupă. Dacă vorbim de prefix, automat ne gândim la derivare. Atunci când avem de a face cu un prefixoid, ne referim cu certitudine la o compunere. Aceasta cred că este diferenţa fundamentală între ele. Totuşi, pentru o facilă înţelegere a distincţiei între aceşti doi termeni, voi expune câteva exemple mai jos:

prefixe: "în-", "îm-"(acelaşi prefix, dar se foloseşte "îm-" doar în faţa lui "-p" sau "-b"), "des-", "dez-", "ne-", "a-", "in-","im-" ş.a.m.d. (exemple: îndreptat, împătrit, dezechilibru, neaccentuat, anormal, incompotent)

prefixoide: "arhi-", "antropo-", "zoo-", "pre-", "post-", "andro-", "miso-", "miz-", "fil-" ş.a.m.d.(exemple: arhicunoscut, antropocentrism, zoomorf, preuniversitar, postliceal, androgin, misogin, mizantrop, filantrop)

Se poate observa că în primul caz, prefixul nu afectează sensul cuvântului de bază(schimbă doar din nuanţa lui sau îi dă sens negativ), în schimb în cazul prefixoidului, având de a face cu compunere, acesta va influenţa foarte puternic sensul cuvântului obţinut  

*observăm totodată că originea prefixoidelor şi chiar a prefixelor este una cu precădere greacă veche sau latină.

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook