În primul rând deosebirea dintre cei doi termeni o face funcţia pe care aceştia o ocupă. Dacă vorbim de prefix, automat ne gândim la derivare. Atunci când avem de a face cu un prefixoid, ne referim cu certitudine la o compunere. Aceasta cred că este diferenţa fundamentală între ele. Totuşi, pentru o facilă înţelegere a distincţiei între aceşti doi termeni, voi expune câteva exemple mai jos:
prefixe: "în-", "îm-"(acelaşi prefix, dar se foloseşte "îm-" doar în faţa lui "-p" sau "-b"), "des-", "dez-", "ne-", "a-", "in-","im-" ş.a.m.d. (exemple: îndreptat, împătrit, dezechilibru, neaccentuat, anormal, incompotent)
prefixoide: "arhi-", "antropo-", "zoo-", "pre-", "post-", "andro-", "miso-", "miz-", "fil-" ş.a.m.d.(exemple: arhicunoscut, antropocentrism, zoomorf, preuniversitar, postliceal, androgin, misogin, mizantrop, filantrop)
Se poate observa că în primul caz, prefixul nu afectează sensul cuvântului de bază(schimbă doar din nuanţa lui sau îi dă sens negativ), în schimb în cazul prefixoidului, având de a face cu compunere, acesta va influenţa foarte puternic sensul cuvântului obţinut
*observăm totodată că originea prefixoidelor şi chiar a prefixelor este una cu precădere greacă veche sau latină.
este nepotul lui unchisu sau este...
Cum este corect: asti sau a stii?
Cum este corect: trăzvește sau...
PREASFINȚIT SAU PREASFIINȚIT
fine sau finule