Nu e bine „foarte optim”!

publicat acum 7 ani de
Nu e bine „foarte optim”!

Adjectivul „optim” este unul destul de utilizat, cu precădere în  limbajul formal. De ce nu este corect totuși să îi atribuim grade de comparație? La fel ca alte adjective păstrate în limba română(suprem, extrem etc.), la origine, acest adjectiv este deja o formă de superlativ a adjectivului bun. În latină:

„bonus”= bun
„melior”= mai bun
„optimus”= cel mai bun/foarte bun

Prin urmare, ar fi greșit să îi mai punem o dată grad de comparație: „mai optim”, „mai puțin optim”, „cel mai optim”, „cel mai puțin optim”, „foarte optim”, „tare optim”, „extraordinar de optim” ș.a.m.d. . Deoarece, forma păstrată are deja gradul de comparație superlativ relativ/absolut (în latină e aceeași formă pentru ambele) de superioritate, adjectivul „optim” nu cunoaște grad de comparație în limba română.

Prin urmare:

condiții optime” și nu „condiții foarte optime
situație optimă” și nu „situația cea mai optimă
circumstanțe optime” și nu „circumstanțe mai optime
ș.a.m.d.

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook