"Mi" sau "mi-i"

publicat acum 8 ani de

Cratima, bunul nostru prieten din gramatică, ne face adesea probleme în ceea ce priveşte scrierea corectă. Am ales un caz destul de cunoscut în exprimarea de zi cu zi a voritorilor de limbă română. Când zicem că nu ne simţim bine, vom spune că ne este rău: "Mi-i rău" şi nu "mi rău". De ce? Ei bine, în primul rând, expresia la infinitiv este "a(-i) fi rău". În al doilea rând, în construcţia "mi-i" există un pronume personal, formă neaccentuată "mi-" cu funcţie de Complement Indirect (cui îi este rău?), al doilea "-i" fiind formă a verbului "a fi". Altfel spus: "Mie îmi este rău".  Forma standard a acestui tip de formulare este "Mi-e rău", dar forma cu "i" este de asemenea corectă fiind pertinentă din punct de vedere gramatical. Prin urmare, o formulă de tipul "mi rău" este incompletă, lipsind elementul de bază al unei propoziţii (Predicatul).

O altă situaţie poate fi atunci când "i"-ul poziţionat după cratimă este un pronume personal de persoana a III-a masculin, plural : "Mi-i aduci mâine". Al doilea "i" va avea funcţie de Complement Direct (Este obligatorie prezenţa predicatului). "Mi" fără cratimă poate exista independent doar în construcţii in care poate fi înlocuit cu forma accentuată a aceluiaşi pronume "mie". De exemplu: "Mi se face greaţă de la atâta fum."

Atenţie la "mii" scris cu doi "i" fără cratimă. Acesta nu poate fi pronume, ci doar substantiv, reprezentând pluralul substantivului "mie".De exemplu: "Câştigă două mii pe lună"

Prin urmare:

Corect: "Mi-i rău" sau "Mi-e rău" sau "Îmi este rău" sau "Mie îmi este rău"

Greşit: "Mi rău" sau "Mii rău


Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook