"Metri" sau "metrii"?

publicat acum 6 ani de

Văd adesea atât varianta corectă cât și pe cea greșită. De aceea am decis să tratăm și acest aspect. Este foarte simplu: pluralul nearticulat al substantivului "metru" este "metri". De ce? Ei bine, în tema substantivului nu există un al doilea "i". Spunem corect: "douăzeci de metri de sfoară" și nu "douăzeci de metrii de sfoară". 

Varianta cu doi "i" este corectă doar în cazul în care substantivul la plural poartă articol hotărât, dar fiind de obicei Atribut, el stă după substantivul determinat. În cazul în care le vom inversa poziția, atunci vom putea folosi doi "i", doar cu condiția ca "metri" să fie articulat hotărât.

Spunem: "Sfoară de cinci metri" dar "Metrii aceia de sfoară ne sunt suficienți". Formulări ca aceasta din urmă vom găsi mai rar, dar din punct de vedere gramatical sunt corecte. 

Așadar, un plural nearticulat (cu care avem de a face în mod normal în acest caz) ar fi "metri" și atât.

Varianta cu doi "i" este doar în cazul în care substantivul este articulat (caz mai rar, dar posibil).

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook