„Majestate” sau „maiestate”?

publicat acum 9 ani de
„Majestate” sau „maiestate”?
Poate știați sau poate nu, dar pe data de 25 octombrie este ziua de naștere a regelui Mihai I. Cu o zi înainte, pe rețelele de socializare încep să se distribuie toate activitățile pe care le-a făcut sau pe care le va face suveranul, de ziua sa. Titlurile articolelor sună cam așa: „La mulți ani, Majestate!”, „Astăzi, Maiestatea sa sărbătorește...”, „Cum a fost primit Maiestatea sa...”, etc. Cu o astfel de diversitate, se formează patru categorii de cititori:
  • cei care spun că e corect: Maiestate
  • alții care susțin că este corect: Majestate
  • alții care susțin ambele forme ca fiind corecte
  • și ceilalți
Într-adevăr, ambele forme sunt corecte, cu o mică diferență:
  • maiestate - provine din latină (maiestas, -atis)
  • majestate - provine din franceză (majesté)
Conform DEX:
MAIESTÁTE, (2) maiestăți, s. f. 1. Caracter ori aspect impunător, grandios sau solemn care trezește admirație, respect etc.; măreție. 2.Suveran, monarh. ♦ (Urmat de un adj. pos.) Termen de reverență folosit pentru a vorbi cu (sau despre) un monarh. Maiestatea Sa. Maiestățile Voastre. [Var.: majestáte s. f.] – Din lat. maiestas, -atis, fr. majesté.
Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook