Azi dimineață îmi stricam și eu mouse-ul pe Facebook. Tot dând cu scroll-ul, la un moment dat îmi sare în privire o imagine de la Vice.ro. Mai sus văd că autorul postării era chiar dl. profesor. Subiectul: Limbaj de rocker. Opa.. trecem la lucruri mai "interesante". Să vedem dacă nișa subiectului face diferența!
Apropo.. citește și Manelistul și manelolatrul: Jargonul specializat
Nu am putut să mă abțin să nu fac câteva comentarii pe marginea articolului :D !
Sal.
Așa debutează articolul. Am fost luat prea din scurt cu acest intro. Mi-ar plăcea să existe o carte ca un blog (cu un limbaj apropiat de cel verbal). De obicei pe bloguri (în special blogurile personale), articolele încep cu „Salut”, „Neata”, etc. Majoritatea cărților încep cu o descriere de o pagina („Într-o cameră..”, „Soarele strălucea..”, etc.) sau direct cu o acțiune („Stăteam pe o bancă și mă gândeam..”, „Încă nu îmi pot imagina de ce..”, etc.). Domn' diriginte, sper că v-am dat o idee (de carte nu de minus :) ).
După cum știm, jargonul vizează diferite grupuri din societate. Azi am căutat să văd dacă există un limbaj specific rockerilor. Povestea a început așa. Stăteam pe o bancă din micul parc al școlii, corectând de zor niște lucrări interminabile. Ochii îmi obosiseră, mintea era tăioasă ca un brici, rădeam orice greșeală, fie până și în lucrările de 10. Eram optimist, nu dădusem note mici, dar prea era mare teancul. În fine, era liniște în părculeț, lucrările binevoiau să-și capete nota, afară cald, ciripeli antistress. Când, deodată, își face apariția un tânăr dintre cei care mă frecventează aproape zilnic. E rocker, are un tricou cu Apocalyptica, blugi cu o vagă destrămătură la genunchi și o brățară cu ținte. După ce m-a salutat, l-am întrebat într-o doară, decis să fac o pauză de la teancul chinuitor, dacă nu e cald în bocancii lungi până în genunchi.
- A, nu , mă simt ok. Dar de ce mă întrebați?
Ce puteam să-i spun! Că am pus o întrebare așa alandala. Că am griji mămoase. Că n-am ce face și m-am băgat în vorbă și că, de fapt, nu am intenția asta, că nimeni nu-mi corectează lucrările. Așa că, scormonind rapid în memorie i-am spus:

- Știi, ieri seară, nu știu cum am ajuns pe TPU. Mă uitam după ceva întrebări ori răspunsuri amuzante, când am văzut-o pe una care punea o întrebare cum să faci să nu-ti miroasă picioarele de la cizme vara.
- Păi, dacă transpiri, asta e o problemă. Și, cum făcea?
- De fapt, primise ceva răspunsuri, cu băi de oțet sau cu sare, dar întrebarea era proaspătă, așa că soluțiile primite nu erau cine știe ce. Dar… așa, mi-am adus aminte de o altă întrebare. O una de 15 ani voia să știe de ceva replici noi de rocker . Ea le știa pe cele vechi, dar voia ceva prospături. Am citit și comentariile și cerința ei de 3 ori, dar n-am aflat mare lucru. Care or fi fost alea vechi la 15 ani nu am habar. Dar totuși câteva am reținut. La întrebarea ce mai faci aștept să mori tu și deja port doliu pentru tine. Sau când e atacat un rocker i se spune „măcar eu nu arăt ca un nespălat. apropo, te-au sunat maimuțele, își vor puricii înapoi”.
- Păi nu cred că există de fapt replici. Ce mi-ați zis sunt numai așa niște faze și se pot aplica și altora. Aurolacilor, maneliștilor nespălați, de ce numai rockerii ar trebui să fie păduchioși?
- Bine, de fapt, nu avea importanță ce voia dânsa. Dar m-a atras subiectul. Există până la urmă un limbaj numai al rockerilor, așa un colț în care doar

ei să se înțeleagă?
- Nu știu ce să zic, mi se pare că da, mi se pare că nu. Când spui că o rockăreşti, nu cred că se referă că ai un limbaj special… Sau poate ai!
- Atunci hai să vedem. Știi, în tinerețe, am fost și eu rocker, erau anii ’80, Scorpions, AC/DC, Celelalte cuvinte, Iris. Am fost la ceva concerte, am dat din cap zdravăn.
- A, ați făcut headbadging…
Sunt curios câți dintre cititorii acestui articol știu ce însemnă headbadging. Mi-a luat ceva până am găsit :)
- Cam așa, dar nu știam că are acest nume. De altfel, atunci nici nu știam engleză. Dar acum ce se mai cântă?
- Păi. dacă vreți să vedeți rock curat, ce să zic, poate cel mai bine ar fi să mergeți la un festival de rock. Se tine unul acum pe 4 iulie, îi zice chiar așa: I am the rocker. Acolo o să vedeți o grămadă de formații. Parcă erau printre ele Kamelot, Celelalte cuvinte (că tot ziceați, dar într-o nouă formulă), Diamonds are forever, Odd crue, Black star și Dream Theater. Ați auzit de acestea?
- Nop, sunt noi pentru mine. Profesoratul m-a scos se pare complet din această lume. Dar, hai să vedem, dincolo de formații, dacă există un limbaj specific. Cum se salută rockerii?
[caption id="" align="alignleft" width="500"]

mano cornuta[/caption]
- Păi depinde. Ar putea să zică de pildă Rock on! sau Rock forever! Dar ar putea să facă doar un gest de recunoaștere, așa-zisul mano cornuta. Se ridică de la mână arătătorul și degetul mic.
- Păi pare și un semn de victorie, dar și un semn pentru arme.
- Eu cred că e un semn de protest.
- Sau un semn că lumea e pe dos. Mă rog, uite am mai citit un articol al unui tip Mihai Popescu care spunea că rockerii se plâng că vin numai trupe de boşorogi. „Celelalte cuvinte” e clar în categoria vizată.
- Are dreptate doar parțial. Organizatorii de la I am Rocker știu asta, așa că sunt multe trupe, oricum, toate lansate, cunoscute, iubite.
- În fine, aceeași persoană vorbea despre prietena sa cu piercinguri. Se mai practică azi?
- Bineînțeles, numai că adesea chestiile astea sunt rafinate, pentru inițiați. Acum rockerii își fac piercinguri fie în zone discrete, fie detașabile în zonele vizibile. Asta dacă sunt la școală, altfel, alături de tatuaje sunt la ordinea zilei pentru ăia bătrâni.
- Știi, în anii trecuți eram revoltat de colegele mele profesoare care începeau adevărate crize de urlat când vedea pe careva dintre elevi cu piercing. Amenințări, demență, dus la director, eliminare, tot tacâmul. Ce aș fi avut de făcut eu la rândul meu? Să le continui procedeele de gardieni naziști? Mi-aș fi contrazis tinerețea. Singurul lucru pe care î-l spuneam elevilor era că de ce au doar 3 cercei în ureche sau doar un singur piercing în nas. E prea puțin, prea nesemnificativ. N-avea decât să-și facă tegumentul ciur. În fine, ce mănâncă un rocker?
- Nimic special. Dacă poate, mâncare organică. Fetele se mai țin și de veganisme, de-astea. De fapt, nu mâncarea e importantă, ci stropitul ei. Berea e temelia, Tuborg, Ciuc, ehe!
- Ok, și ca rocker cum te simți la școală?

- Cam mulți cocalari. În clasă nu prea e nimeni s-o ardă cu rockul, what the fuck, dar am la F și la C niște tipi harsh. De ăia adevărați, ascultă numai underground. Colegii mă cred satanist, dar asta fiindcă eu nu cred în bazaconiile ăleia de religie. Poate o fi interesantă religia, dar cum se predă în școală! Alții zic că sunt emo, dar n-au habar care e diferența. De altfel, cred că un film care mă reprezintă e Rocker. L-am văzut recent, al unui regizor Marian Crișan. Acolo vezi multe, nu numai despre școală, și despre droguri, tați rockeri, familie.
- Ok. Undeva cineva se întreba dacă stilul de muzică influențează modul de a iubi. Crezi că e diferit rockerul de alții? De maneliști, de rapperi?
- Sigur că da. E o relație hard. Sudoare, accese de headbanging, transă. E un fel de ritual și în același timp o formă de dezlănțuire. Așa până la forțarea limitelor. E o experiență unică, n-au cum să știe alții despre ea. Și depinde mult, cred, de fondul sonor. Una este să te iubești pe o muzică slow, cu tente gotice, alta pe ritmuri sălbatice, pe un vulcan sonor în plină erupție. Cred că iubirea adevărată de rocker e un fel de pogo în doi, dar așa, în care atacă mai mult fata. Ceva de genu’, ea dă tare, dar nu doare.
- Bine, acum la final zi-mi și mie câteva versuri memorabile din heavy-metalul românesc.
- Din Cargo, melodia „Bagă-ți mințile în cap”. Zice acolo că politica e un gunoi.
- Aha, trash politik…
- Sau din aceeași melodie, o formă de protest: „Îmi vine sa strig: Dracu sa va ia!/ Mai lăsați-mă-n pace în nebunia mea”. Hm, e greu să selectez versuri în română. Da, mă gândeam la formația Marţolea, să zicem melodia „Muma Pădurii” în care acest personaj de poveste te face „din om neom”. Sau din formația Rhetorica, melodia Privește: „Totul trece fără rost. Ce va fi și ce a fost”.
- Hm, interesant. Ai ales 3 versuri care exclud omul din societate. Nebunul, neomul, flegmaticul.
- Sau știți melodia „Dojana” a formației Dordeduh? „Din tăcere rup-s-ar gândul/ Sfărâma-s-ar întreg cuvântul…”
- Parcă am auzit-o. E cu tipi care au ceva gotic, ceva de un fabulos țărănesc, cu buciume, un fel de etno rock. Ok, interesant, amice, dar uite s-a sunat, eu trebuie să plec. Cum se salută rockerii la plecare.
- Depinde de multe. Sau semnul cu degetele. Sau Rock for ever! Sau dacă te enervează cel care pleacă îi urezi mânca-te-ar manelele de viu! Depinde.
- Ok. Tu, rock la clasă, eu rock la lucrări.
Articolul original poate fi citit aici:
https://www.facebook.com/mirea.gabriel.50/posts/931721416889317
Cum este corect: bazata sau bazate?
Cum este corect sa furat mult, sau s-a...
este nepotul lui unchisu sau este...
Cum este corect: asti sau a stii?
Cum este corect: trăzvește sau...