Iubesc ciocolata și îmi place de o fată!

publicat acum 8 ani de
Iubesc ciocolata și îmi place de o fată!
A-ți plăcea de o fată nu e nimic greșit. A-ți plăcea să mănânci ciocolata e ok. A iubi o ciocolata e ciudat.
Văd din ce în ce mai mult prin reclame, știri, etc. verbul a iubi "adresat" unui obiect sau unei acțiuni. De exemplu:
  • „Povestea absolut incredibilă a românului care iubește să își ia bătaie!” - link
  • „Un autor care iubește aventura - link
Chiar și pe la câteva posturi de Radio auzeam frecvent: „Ascult doar muzica pe care o iubesc”. dexÎn fine, hai să vedem ce spune, pe scurt, dicționarul ăla mare și gros pe nume DEX: A IUBI:
  • A fi îndrăgostit, a simți o mare afecțiune pentru o persoană (de sex opus). / A avea sentimente de dragoste unul față de celălalt.
  • A avea afecțiune deosebită față de cineva sau ceva.
  • A-i plăcea să...
A PLĂCEA:
  • A agrea sau a fi agreat, a simpatiza sau a fi simpatizat.
  • A avea sau a trezi un sentiment de admirație, de plăcere, de iubire față de o persoană de sex opus, a-i fi drag, a îndrăgi.
  • A avea un sentiment de satisfacție, de mulțumire, de delectare; a-i fi agreabil, a-i fi pe plac.
  În concluzie ambele verbe sugerează plăcerea. Diferența fiind că a iubi înseamnă mai mult decât a plăcea. Dear-Diana1402Mie personal mi se pare straniu să spui ca "iubești" un anumit obiect, și nu pot să înțeleg de ce din ce în ce mai multă lume începe "să iubească" lucruri și/sau acțiuni.. Mai sus am dat câteva exemple de titluri vizate. Poate sunt defect dar îmi sună mult mai natural "îi place să își ia bătaie" decât "iubește să își ia bătaie". Acum ceva timp am mai auzit o expresie: "îmi iubesc telefonul pentru că face selfiuri bune". Super! Bănuiesc că aveți o relație foarte frumoasă. Să vă țină!   Acestea au fost părerile mele despre utilizarea verbului A IUBI în loc de A PLĂCEA. Voi ce părere aveți?
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook