Ion Creangă - un gurmand convins

publicat acum 8 ani de
Ion Creangă - un gurmand convins

Evident că tuturor ne este cunoscut acest nume: Ion Creangă, unul dintre cei mai importanți scriitori de literatură română. Astăzi vom expune, însă, niște aspecte mai interesante despre acesta, aspecte nu atât de cunoscute  fiecăruia dintre noi.

Creangă se căsătorește la vârsta de douăzeci și doi de ani cu o tânără de doar cinsprezece ani, pe nume Ileana Grigoriu. Datorită sărăciei, aceasta îl va părăsi pe Ion Creangă, motiv pentru care el este exclus și din viața clericală. 

Pentru a-și crește copilul pe care l-a avut cu fosta soție, Creangă se apucă și de negustorie cu tutun, însă la scurt timp renunță și la această activitate, primind titlul de institutor la o școală de Păcurari.

În ceea ce privește mâncarea, se spune că Ion Creangă era un adevărat gurmand. La o singură masă acesta consuma o mămăligă mare, un crap întreg, o oală de sarmale cu păsat și o găină friptă. Acestora li se adăuga vinul și cofița cu apă rece.  Nu lipseau nici renumitele „Poale-n brâu” pe care acesta le adora.

Ion Creangă avea să moară în 1889 la vârsta de numai cincizeci și trei de ani din cauza unei epilepsii.

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook