Întrebări și răspunsuri
întreabă:

Dacă analizăm majoritatea numelor de persoane, observăm că provin din limbi vechi precum greaca veche, ebraica, latina sau limbi noi ca franceza, italiana, engleza etc. Există nume care să se fi creat în România, în limba română?

Trebuie să fii autentificat pentru a raspunde!

Autentifică-te  sau   Creează-ți cont
Răspunsuri

Florin Gherheș raspunde:
acum 1 an
Foarte bună întrebarea ta, Alexandru. Da, există și antroponime care au apărut pe teren românesc. O să îți dau câteva exemple: Sânziana, Viorica, Lăcrămioara, Florin și Florina, Sorin și Sorina, Floarea, Floricel ( și alte derivate de la floare), Bujor ș.a.m.d. . Există mai multe, bineînțeles, dar acestea sunt doar câteva pe care mi le-am amintit. Sper că ți-am fost de folos.
Cornel R. Albu raspunde:
acum 1 an
da
Agamiță Dandanache raspunde:
acum 1 an
Cînd spunem că un nume sau în general un cuvînt provine din limba cutare, ceea ce spunem de fapt este că de acolo a ajuns el la noi. Dar asta nu înseamnă că el a apărut în limba respectivă. Cel mai probabil și grecii, romanii, englezii etc. l-au preluat din limbi și mai vechi, atîta doar că de multe ori nu putem merge în urmă pe firul istoriei cuvintelor pentru a spune de unde vin și ce au însemnat ele înainte.

Ghicesc în întrebarea dumneavoastră un pic de dezamăgire că n-am inventat și noi cuvinte pe care eventual să le dăm altora. Ba am inventat, dar de fapt inventarea de cuvinte nou-nouțe se produce foarte rar, indiferent de limbă, pentru că nu poți să mai vii azi și să spui: uite, de acum înainte bucata asta de lemn cu care înțepenim ușa o numim ... „cibițoc”. Nu poți lua sunete aleator și crea cuvinte din ele. De regulă luăm un cuvînt preexistent și-i schimbăm forma (furcă -> furculiță), sau două cuvinte pe care le combinăm (aprovizionare + zarzavat -> aprozar), sau preluăm un cuvînt de la străinii cu care sîntem în contact, dacă tot de la ei am preluat și obiectul (afiche -> afiș). Sîntem prea departe de momentul în care au început oamenii să vorbească. Atunci poate cuvintele noi apăreau din sunete aleatoare rostite de cineva, dar azi avem denumiri pentru cam tot ce ne înconjoară.

Un nume ca „Popescu” este creat în România sau nu? Probabil că da, dar el se compune din „popă” + „-esc”. Prima bucată vine din slava veche, iar a doua din latină. Atunci o mai fi el 100% românesc?
Distribuie pe Facebook
Google+