„Însumi” sau „însămi”?

publicat acum 8 ani de
„Însumi” sau „însămi”?

Pronumele de întărire/adjectivul pronominal de întărire „însumi,însămi” este foarte folosit în limbajul curent. Trebuie evitate totuși greșelile de exprimare. În primul rând trebuie văzută declinarea corectă a acestuia și trebuie să se țină întotdeauna cont de genul și numărul  cuvântului determinat:

persoana I  singular masculin: „însumi

persoana I  singular feminin: „însămi

persoana I plural masculin: „înșine

persoana I plural feminin: „însene

persoana a II-a singular masculin: „însuți

persoana a II-a singular feminin: „însăți

persoana a II-a plural masculin: „înșivă

persoana a II-a plural feminin: „însevă

persoana a III-a singular masculin: „însuși

persoana a III-a singular feminin: „însăși

persoana a III-a plural masculin: „înșiși

persoana a III-a plural feminin: „înseși” 

Prin urmare o formulare precum: „ Ei înseși au verificat anunțul” este incorectă din punct de vedere gramatical, în schimb „Ei înșiși au interogat suspecul” este corect, deoarece adjectivul pronominal de întărire se acordă în gen și număr  cu Subiectul „ei”.

  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook