Hai să fim „tenaci” în ceea ce-l privește pe „tenace”

publicat acum 6 ani de
Hai să fim „tenaci” în ceea ce-l privește pe „tenace”

Cu toții știm că adjectivele terminate în „-ce” sunt (în general)invariabile. Ei bine, adjectivul „tenace” (conform DEX: 1. Stăruitor, perseverent; persistent, dârz. 2. (Despre corpuri dure) Care prezintă tenacitate (2), care este dur; rezistent, tare. – Din fr. tenace, lat. tenax, -acis. ) este unul special în această privință. 

Forme:

masculin singular: „tenace

feminin singular: „tenace

masculin plural: „tenaci

feminin plural: „tenace

Prin urmare, acest adjectiv este diferit de celelalte terminate în „-ce” prin faptul că are o terminație diferită la masculin plural. „Tenace” nu mai este un adjectiv invariabil, ci unul variabil cu o terminație la singular și două forme flexionare


Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook