Foietaj sau foetaj sau foitaj?

publicat acum 8 ani de
Foietaj sau foetaj sau foitaj?

corect foitaj Foitaj
(corect)

varianta foietaj Foietaj
(variantă)

gresit foetaj Foetaj
(greșit)


pateuri-cu-branza-q07y3l

Definiție pentru FOITAJ:

DEX: Aluat de prăjitură format din straturi de foi foarte subțiri; aluat franțuzesc. Wikipedia: Foitajul este un aluat obținut din făină de grâu și unt, în cantități egale, la care se adaugă oțet, sare și apă.
De ce oare, în vorbirea curentă, mulți folosesc forma foietaj în loc de foitaj? Păi.. să ne gândim un pic. Dacă împărțim cuvântul foietaj în două părți, respectiv foi și etaj, pare destul de sugestiv, întrucât ne gândim la o plăcintă care este formată dintr-un etaj de foi. În multe patiserii găsim scris pe etichete foietaj (foietaj cu mere, brânză, spanac, dovleac). Oare patiserii nu știu varianta corectă? Probabil, ei cunosc doar varianta cea veche (dar mai cunoscută), care pare și mai ușor de pronunțat. Nu vreau să dau exemple de firme de panificații care, spre surprinderea mea, scriu pe ambalaje „aluat pentru foietaj. Mă întreb dacă prducatorii consultă un DEX, înainte să tipărească ambalajul :) Deci, trebuie să știm că varianta corectă este foitaj.

Explicația din aplicație pentru FOIETAJ sau FOITAJ:

momentan nu există nicio descriere

Explicație aprofundată pentru FOIETAJ sau FOITAJ:

momentan această secțiune este în lucru

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook