"De mult" sau "demult"?

publicat acum 5 ani de

Ambele variante sunt corecte. Problema este când folosim "de mult" și când "demult''? 

În cazul variantei scrise împreună "demult", sensul acestuia va fi acela de  "cu mult timp înainte".Răspnde la întrebarea "când?" De exemplu: "Demult trăia un om tare înțelept în acest loc". Acțiunea este plasată într-un trecut îndepărtat. Este sinonim cu "cândva" , "odinioară". În acest caz vorbim despre un adverb.

Dacă avem  "de mult" scris așa, în două cuvinte, ne referim tot la o acțiune trecută, dar care răspunde la întrebarea "de cât timp?". De obicei stă pe lângă substantivul "timp" sau "vreme" sau se poate găsi și singur, fără să se acorde cu vreun substantiv. Exemple: "De mult timp nu te-am mai văzut." , "De multă vreme nu ai mai venit pe la noi." sau "De mult nu ți-am mai văzut chipul.". 

Prin urmare:

"Demult" arată o acțiune plasată într-un trecut îndepărtat,răspunzând la întrebarea "când?" pe când "de mult", fie că se găsește independent sau pe lângă un alt substantiv acordându-se cu acesta (de multă vreme, de mulți ani), fie independent, el va răspunde la întrebarea "de cât timp?".

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook