Cine a făcut această glumă? Matematică sau „... sau orice alta super valoare data de manelisti”

publicat acum 8 ani de
Cine a făcut această glumă? Matematică sau „... sau orice alta super valoare data de manelisti”

Sunt din ce în ce mai surpins de ceea ce ne poate oferi internetul. Lipsa educației, iată, își face simțită prezența în toate domeniile. „Search”-uind și „google”-ind (asta așa ca să mă exprim în conformitate cu subiectul de astăzi), am avut o surpriză. Am rămas de-a dreptul fără cuvinte.  Este vorba despre o ramură a site-ul „Wikia”, supranumită și „Math Wiki”. Abordarea este cu totul diferită aici, iar limbajul (atât de academic și îngrijit) este cu siguranță adaptat nevoilor de astăzi. Voi cita câteva expresii de aici și o să încerc să fac o „sinteză” a acestui mirobolant exponat într-ale științelor exacte.  Articolul mai sus menționat, numit „Inversa unei funcții”, pare să promită multe la un simplu search pentru un elev aflat la nevoie. Debutul în forță al lecției de matematică, arată cam așa:

DEFINIŢIE: Fie f : X ->Y o funcţie injectiva, bijectiva, surjectiva sau orice alta super valoare data de manelisti.


Într-adevăr, după toată seria asta de adjective, „super valorile” merită și ele menționate și, de asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că acești „manelisti” sunt cei care pun bazele matematicilor moderne.

Continuarea, bineînțeles cu nimic mai prejos decât explozivul debut:

Pentru orice y∈Y există un  x∈ Y (unic! sau echilateral) astfel ca orice cacat trebuie anulat Corespondenţa y→   "acel x pentru care nu avem cu cine sa ne culcam diseara. In locul lor mai bine fumam o marihuana. f(x)=y" defineşte o funcţie pe mulţimea Y cu valori pe mulţimea X, care se numeşte inversa funcţiei f şi se notează cu  f-1;f-1:Y→X ”.



Atenție: „orice cacat” trebuie anulat! Să nu cumva să nu îl anulați! Și mai ceva: acest „X” pare un personaj de telenovelă deja (din cauza lui se pare că apar tot felul de conflicte amoroase. Feriți-vă deci de acest "X"!). Observați și dumneavoastră câtă măiestrie se află în competența lingvistică a acestui mare autor sau cine știe (profesor de matematică sau plictisit?!).

Desigur, pentru cei care vor să aprofundeze acest subiect, link-ul este acesta: http://ro.math.wikia.com/wiki/Inversa_unei_func%C8%9Bii.

Vă rog, îndrumați copiii să se informeze. Numai așa vor face progrese. Într-adevăr, lecturând o asemenea lucrare, multe lucruri se vor clarifica. Ca de exemplu: faptul că accesul oricui la internet poate dăuna grav informației sau faptul că un site care se presupune că ar facilita studiul matematicii, permite unor „distinși” artiști să își facă numărul pe net. Oricum, abordarea este una într-adevăr originală și dacă tot suntem pe „Cum se scrie?” poate ar trebui făcute niște observații, dar minore (foamea de litere, foamea de semne de punctuație și poate câteva cuvinte pocite), dar în rest merge: sună aproape românește (o română de pe la vreun chef cu lăutari, dar o pseudoromână aproape reușită).

Concluzie: Tineri elevi/studenți, folosiți surse avizate și mai ales cărți de specialitate recomandate de oameni bine pregătiți. Se pare că internetul se duce încet încet pe Apa Sâmbetei (click pentru a vedea originea expresiei). Deja îmi e frică să mă informez de pe așa zise site-uri care se presupune că te ajută să te dezvolți. Cu toate acestea, Wikipedia ramâne o sursă mai sigură de informare, datorită editorilor din spatele acesteia.




Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook