Cum este corect: din sau dintre?

publicat acum 6 ani de
Cum este corect: din sau dintre?

Când folosim din și când folosim dintre? Confuzia dintre aceste două prepoziții se manifestă adesea în cadrul conversațiilor de zi cu zi și nu numai. Astăzi, ne-am propus să clarificăm și acest aspect:

Din - este folosit pentru a exprima o parte dintr-un întreg; De exemplu: „Am rezolvat corect jumătate din tema de casă”; „Voi alege un elev din această clasă”

Dintre - este utilizat pentru separarea mai multor elemente dintr-o mulțime; De exemplu: „Câți dintre acești elevi sunt buni la matematică?” „Care dintre voi va fi premiant?”

Așadar, să reținem:

Din - pentru o parte dintr-un întreg (văzut ca întreg și nu ca elemente luate separat)

Dintre - pentru a separa mai multe elemente (chiar dacă acestea fac parte dintr-un grup)

O alta explicatie pentru din sau dintre

din – se foloseste atunci când este urmat de un substantiv la singular
dintre – se foloseste atunci când este urmat de un substantiv la plural

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook