"Continuu" sau "continu"?

publicat acum 6 ani de

Atenție mare la aceste două cuvinte: „continuu” și „încontinuu”.  „Continuu” poate fi și adjectiv și adverb (depinde de context). Dacă este adjectiv cunoaște următoarea declinare:

NEARTICULAT

-Masculin, singular

N-Ac: continuu

G-D: continuu

-Masculin, plural

N-Ac: continui

G-D:  continui

-Feminin, singular:

N-Ac: continuă

G-D: continue

-Feminin, plural:

N-Ac: continue

G-D: continue

ARTICULAT CU ARTICOL HOTĂRÂT:

-Masculin, singular

N-Ac: continuul

G-D: continuului

-Masculin, plural:

N-Ac: continuii

G-D: continuilor

-Feminin, singular:

N-Ac: continua

G-D: continuei

-Feminin, plural:

N-Ac: continuele

G-D: continuelor


Acestea sunt cazurile în care „continuu” este adjectiv. Dacă acesta este adverb, după cum bine știm, nu își va schimba niciodată forma unică, și anume: „continuu” (întotdeauna cu doi „u). De exemplu: „Merg continuu de două zile”.

„Încontinuu”  fiind adverb, nu își va schimba nici el forma, fiind întodeauna scris cu doi „u”. De exemplu: „Citesc încontinuu și nu mă pot opri”.

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook