Când scriem cu î din i și când cu â din a?

publicat acum 9 ani de
Când scriem cu î din i și când cu â din a?
Pe scurt, regula zice că „â” se folosește în interiorul cuvintelor, iar „î” se folosește la început și la sfârșit. De exemplu: „început”, „a urî”, „a hotărî”, „hotărât”, „mergând”, etc. Bineînțeles că întâmpinăm și o excepție. În Monitorul Oficial Nr. 59, din 22 martie 1993, sunt publicate, în anexă, Regulile „Sextil Pușcariu" pentru scrierea literelor „â" și "î":
Literele â și î corespund aceluiași sunet, întrebuințându-se după următoarele reguli: a) î se scrie întotdeauna la începutul și la sfârșitul nemijlocit al cuvântului: îl îmbrățișez, împărat, înger, își, îți, amărî, coborî, hotărî, târî, urî, etc. b) tot cu î scriem și în corpul cuvintelor, când, prin compunere, î de la mijlocul cuvintelor ajunge medial: neîmpăcat, neîndurat, neînsemnat, preaînălțat, preaîntâmpinat. Vom scrie într-însul, dar dânsul; c) în toate celelalte cazuri se scrie, în corpul cuvintelor, â: bând, când, făcând, gât, mormânt, râu, român, sfânt, vânt.
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook