Cacofonia. Cum trebuie evitată și cum nu.

publicat acum 8 ani de
Cacofonia. Cum trebuie evitată și cum nu.

Cacofoniile trebuie evitate pe cât posibil. Ei bine, evitarea lor poate provoca alte greșeli dacă nu suntem atenți. Mă refer acum la cazul prepoziției „ca”. Dacă avem după această prepoziție cuvinte care încep cu aceeași silabă „ca” sau poate cu o silabă care să înceapă cu această consoană „c”, suntem determinați să punem un „și” imediat după „ca”. Greșit!

Construcția „ca și” este sinonimă cu „la fel ca”, „în același mod ca”. Ea trebuie folosită corespunzător.

Eu ca scriitor” este corect, dar „Eu ca și scriitor” nu.

Construcția „ca și” poate fi folosită în comparații precum : „Ca și el, ea a venit devreme”, „la fel de bun ca și el”. De evitat construcții de tipul: „mănânci ca și un porc”, „alergi ca și un iepure”, „ai forță ca și calul”. Aici „și”-ul nu își are rostul, iar dacă într-adevăr ne „lovim” de o „cacofonie”, putem să reformulăm așa încât să nu mai fie cazul: ex.„ai forță precum a unui cal”.

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook