"A plăcea" și nu "a place"

publicat acum 7 ani de

Verbul „a plăcea”(verb de conjugarea a II-a)  este unul problematc la noi.  Încep prin a vă spune că forma lui de infinitiv este „a plăcea” și nu „a place” (Verbul „a place” nu există). De ce problematic? Întrucât se conjugă adesea greșit, mai ales în cazul modului Condițional-Optativ.

Conjugarea la modul Condițional-Optativ a verbului „a plăcea” este următoarea:

Persoana I

Singular: aș plăcea

Plural: am plăcea

Persoana a II-a

Singular: ai plăcea

Plural: ați plăcea

Perosoana  a III-a

Singular: ar plăcea

Plural: ar plăcea

Prin urmarea, corect este: „Mie mi-ar plăcea o vacanță în Caraibe”, nu „Mie mi-ar place”;  „Ție ți-ar plăcea un salariu mai mare”, nu „ți-ar place” ș.a.m.d. .

Cuvinte cheie:
  • Ultimele întrebări

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook