„A plăcea” sau „a place”?

publicat acum 7 ani de
„A plăcea” sau „a place”?
„Mi-ar place să vii cu mine la film.” „Sunt sigură că îmi va place cadoul.” În cele două propoziții se află câte o greșeală pe care o aud din ce în ce mai des. În primul rând, este folosită forma greșită a infinitivului. În dicționar, găsim verbul a plăcea.

REȚINE! Niciodată „a place”!

CORECT ESTE:

„Mi-ar plăcea să vii cu mine la film.”  (verbul este la  timpul condițional optativ care se formează de la auxiliarul verbului „a avea” + infinitivul verbului de conjugat.) „Sunt sigură că îmi va plăcea cadoul.” ( verbul este la timpul viitor care ,de asemenea, se formează și de la infinitivul verbului de conjugat) În al doilea rând, „a plăcea” este verb de conjugarea a II-a. SĂ NE AMINTIM CONJUGĂRILE VERBELOR!

Conjugarea I : cuprinde verbele care la modul infinitiv se termină în: -a. Exemplu: a vindeca. Conjugarea a II-a : cuprinde verbele care la modul infinitiv se termină în: -ea. Exemplu: a plăcea, a părea, a tăcea, a dispărea. Conjugarea a III-a : cuprinde verbele care la modul infinitiv se termină în: -e. Exemplu: a spune, a scrie. Conjugarea a IV-a:  cuprinde verbele care la modul infinitiv se termină în: -i sau -îExemplu: a coborî.

 
Cuvinte cheie:
Distribuie pe Facebook