„A ordona” și sensurile lui

publicat acum 8 ani de
„A ordona” și sensurile lui

Pornind de la același verb „ a ordona”, în funcție de modul în care îl conjugăm, mai ales la Indicativ Prezent, vom obține sensuri total diferite.

În primul rând, „ ordona” are sensul de „a da un ordin cuiva”. De exemplu: „Generalul ordonă trupelor să se retragă”. Cel de-al doilea sens, de altfel foarte utilizat și el în limba vorbită de zi cu zi, este acela de „a face ordine”, „a organiza”. De exemplu: „El își ordonează cărțile în bibliotecă”.

Ceea ce se poate observa foarte ușor, este forma diferită a acestora. Deși verbul de la care se pleacă este același la infinitiv, fiind un verb de conjugarea I, în funcție de modul în care se conjugă, acesta își schimbă sensul. 

Prin urmare, atenție la confuzie! „Eu ordonez lucrurile”, dar „Le ordon lor să îmi aducă ceva”.

Să vedem așadar conjugarea la modul indicativ, timpul prezent a ambelor variante:

I- ordon, ordoni, ordonă, ordonăm, ordonați, ordonă ( a da ordin, a porunci)

II- ordonez, ordonezi, ordonează, ordonăm, ordonați, ordonează (a organiza , a așeza într-o anumită ordine)

Observăm de asemenea că pentru persoana I și a II-a plural, formele sunt identice în ambele cazuri. Aici vom deduce sensul din context.

Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Florin

Florin Gherheș

Primul meu contact cu "Cum se scrie?" a fost în momentul în care citeam un articol interesant (era articolul despre „Abracadabra” postat de Mihai Zinculescu – cu aproximativ un an de zile în urmă). Părându-mi-se foarte interesant articolul, am început să cercetez întreg site-ul, citind articol după articol. Îmi plăcea foarte mult ceea ce făcea Mihai aici. Știam, desigur, și de aplicație (pare-mi-se că de la știri) și am zis că e ceva wow. Așa am ajuns să văd că pe atunci Mihai avea nevoie de colaboratori. Am îndrăznit și l-am rugat să îmi permită și mie să postez pe această pagină. Fiind și în domeniu și studiind la o facultate de litere, am considerat această ocupație perfectă pentru mine. Cercetând anumite probleme, am ajuns să cunosc și eu mult mai multe despre frumoasa și uneori încâlcita noastră limbă.

Distribuie pe Facebook