10 lucruri interesante despre limba română

publicat acum 7 ani de
10 lucruri interesante despre limba română
  1. Cuvântul ininteligibilității este cel mai lung cuvânt (19 litere) în care se repetă de cele mai multe ori o literă - litera I de 8 ori.
  2. Cuvinte care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român (ă, â, î, ș, ț) sunt: înfățișând, îmbrățișând.
  3. În DEX nu există niciun cuvânt care să se termine cu litera Q, iar X este cea mai rară consoană.
  4. 38% din totalul cuvintelor din vocabularul limbii române provin din franceză sau italiană.
  5. Schwyz” (numele unei rase de taurine) este cel mai lung cuvânt al limbii române format numai din consoane.
  6. Cuvântul „patetic” înseamnă, de fapt, „plin de patos”? El este folosit în mod incorect, de către vorbitorii cu o slabă pregătire lingvistică, în expresii peiorative, cu sensul de „penibil, jalnic”. Și aici, cauza o reprezintă influența limbii engleze unde cuvântul cu o pronunție asemănătoare, „pathetic“, are sensul de “jalnic, disperat”.
  7. Degenerescențele” și „regenescențele” sunt cele mai lungi cuvinte (fiecare de câte 16 caractere) care conțin o singură vocală (repetată de câteva ori).
  8. Din punct de vedere al numărului de vorbitori, limba română sa află pe locul 5 (după spaniolă, portugheză, franceză și italiană) în cadrul familiei limbilor romanice. Pe lângă cei din România (aproximativ 20 de milioane), sunt încă 6 milioane de vorbitori ai limbii române pe glob, formând astfel un total de aproximativ 26 de milioane.
  9. Româna este singura limbă romanică în care articolul hotărât este enclitic (se află la sfârșitul substantivului).
  10. Există și cacografie, nu doar cacofonie. Cacofonia semnalează o eroare de stil în vorbire, caracterizată de alăturarea nepotrivită a unor sunete care, rostite, „distrag” atenția ascultătorului. Cacofonice sunt și expresii ca „la latitudine”, „pe pervaz”, „am ameliorat”, nu doar clasicele „ca cartea”, „cu curaj”, etc. Cuvântul este de proveniență grecească: „kakos” = rău / urât și „phone” = sunet.

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook