Vroiam sau voiam?

Vroiam sau voiam?

gresit vroiam Vroiam

corect vroiam Voiam


Explicație sintetizată pentru VROIAM sau VOIAM:

În limba română, voința se poate exprima atât prin verbul a voi, cât și prin verbul a vrea. Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului a voi este voiam, în timp ce forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului a vrea este vream. Unii dintre vorbitori amestecă formele de imperfect ale celor două verbe, destul de asemănătoare, într-una singură, vroiam. Aceasta este însă greşită.

Explicație aprofundată pentru VROIAM sau VOIAM:

În vreme ce unii lingviști resping cu vehemență forma de imperfect a verbului „a voi”, respectiv „vroiam”, alți specialiști susțin că, atât timp cât cei mai mulți dintre vorbitori o utilizează, această greșeală poate fi cel puțin tolerată. De altfel, DEX online acceptă (însă menționează că nu este recomandabilă) ca sinonim pentru verbul „a voi” și forma „a vroi” (cu varianta de imperfect „vroiam”). Momentan în ultima ediție a DOOM-ului apar doar formele „a voi” și „a vrea”.Într-un top al greșelilor semnalate mai ales în mass media figurează și imperfectul verbului „a voi”, în varianta „vroiam”.Întrucât formele de imperfect ale verbului „a vrea” (vream, vreați, vrea) sunt din ce în ce mai rar folosite, s-a creat forma hibridă „vroiam” utilizată de o buna parte dintre vorbitori. Însă, Rodica Zafiu consideră că:

... „vroiam” nu pare a fi considerat de vorbitori o greșeală descalificantă, ci mai curând una tolerabilă…

Cu toate acestea, până la apariția unei noi ediții a DOOM-ului, unde probabil va fi inclus și verbul „a vroi”, normele literare recomandă să se utilizeze formele de imperfect menționate mai sus.Ultima editie a DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, 2005) indica drept corecte formele verbului a vrea/a voi : eu vream (se accepta si eu voiam), tu voiai (rar, vreai), el vrea (identic cu prezentul, dar si el voia), noi vream/voiam, voi vreati/voiati, ei vreau/voiau. Vroiam este un « hibrid », neacceptat de normele limbii literare, rezultat din contaminarea formelor verbului a vrea cu cele ale verbului a voi. In pofida faptului ca este o varianta incorecta, prin raportare la normele limbii romane, diverse statistici facute pe baza articolelor de presa, unele semnate chiar de personalitati culturale respectabile, releva faptul ca cea mai utilizata varianta este cea neliterara (vroiam/vroiai/vroia/vroiati/vroiau), urmata de cea acceptata (voiam/voiai etc.), rar fiind folosita forma recomandata de DOOM (vream/vreati/ vrea etc.).Iata cateva exemple, luate la intamplare, din publicatii online :

 • „Republica Moldova vroia ca Romania sa o consulte cu privire la scutul antiracheta ” (ziare.com)
 • „UE vroia sa reduca dependenta de gazul rusesc ” (publika.md)
 • „Teroristul care vroia sa comita atentate asupra metroului din New York… ” (puterea.ro)
 • „Infirmieri care au ucis 16 pacienti…unul vroia « ca ei sa nu mai sufere ” (gandul.info)
 • etc.

Conjugările verbelor A VOI și A VREA:

A VOIA VREA
Eu voiamEu vream
Tu voiaitu vreai
El/Ea voiaEl/Ea vrea
Noi voiamNoi vream
Voi voiaţiVoi vreați
Ei/Ele voiauEi/Ele vreau

Atentie!

Sunt greşite formele rezultate din contopirea anumitor forme ale celor două verbe (a vrea + a voi):

 • a vroi (a vrea + a voi)
 • vroiesc (vreau + voiesc)
 • vroieşti (vrei + voieşti)
 • vroieşte (vrea + voieşte)
 • vroim (vrem + voim)
 • vroiam (vream + voiam)
Cuvinte cheie:

URMĂREȘTE-NE!

Despre autor - Mihai

Mihai Zinculescu

Am început proiectul „Cum se scrie?” la începutul anului 2015, dintr-o joacă, mai mult pentru mine. Scânteia ideii s-a aprins în timp ce vorbeam pe chat cu o colegă de clasă și am constatat că nici eu nici ea nu știam cum e corect un anumit cuvânt. După lansarea aplicației, în mai puțin de două zile, aceasta ajunsese la peste 20.000 de descărcări. Următorul pas este să ajungem cea mai mare comunitate de limba română!

Distribuie pe Facebook
Google+